Adrie van Steijn, bestuurslid en mede-oprichter Een DIER Een VRIEND

Ook al ben ik soms best een prater; ik ben niet een echte spreker – mijn inzet voor de dieren doe ik het liefst zoals met organiseren van acties en campagnes op de achtergrond – het gaat immers niet om mij maar om de dieren … Gewoonlijk staat mijn man Geoffrey Deckers hier namens stichting Een DIER Een VRIEND. Nu een klein maandje geleden echter heeft hij, terwijl hij in London was voor vergaderingen van de Europese coalitie tegen dierproeven, een herseninfarct gehad. Hij kon niet meer slikken en kreeg een sonde voor z’n voeding. Eenmaal in Nederland gingen de slikoefeningen gelukkig zo verrassend goed, dat die sonde begin deze week uit z’n neus is verwijderd, en hij kan inmiddels, zij het voorzichtig in verband met verslikken, weer zelf eten. Hij moet nog wel herstellen en re-valideren, en is nog snel moe – daarom kan hij er vanavond dus jammer genoeg niet bij zijn. Hij stuurt via mij zijn groet en beste wensen aan alle hier aanwezigen.

Ik had eerder al iets voorbereid. Een tekst waarin ik stelde dat de mens eigenlijk het kwade is voor dieren. Dat wij het diersoort zijn waar alle andere soorten onder te lijden hebben. Wellicht was ik te duidelijk uitgesproken over hoe slecht ik de mens vind, en liet ik in mijn tekst weinig heel van onze soort. Ik heb daar echter ook mijn redenen toe. Mensen die mij persoonlijk kennen weten dat mij als jong kind veel is overkomen – en van het onrecht dat ik als klein jochie in mijn familie van voornamelijk dierenbeulen met bio-industrie bedrijven, jegens onschuldige dieren heb moeten aanschouwen en meemaken .. ik ben daardoor wellicht weinig vergevingsgezind. Om die reden was mijn eerder voorbereide tekst wellicht minder geschikt voor een dienst als deze van vanavond.

Maar ik zie ook dat er steeds meer goede dingen gebeuren en er goede mensen zijn – mensen die goede dingen voor dieren willen doen. In de inmiddels ruim 30 jaar die ik voor dieren actief ben, heb ik veel dierenvrienden zich bij onze beweging zien aansluiten. We waren vroeger slechts met een paar handen vol; tegenwoordig zijn we gelukkig met veel meer, en steeds meer mensen besluiten vaker plantaardig te eten. De vlees-, eier- en zuivelindustrie is her en der al in paniek. Er is een steeds sterkere beweging de andere – en dus goede kant op.

En dan vind ik het jammer dat zo vaak deze goede mensen weer raar of negatief worden neergezet. Eerder deze week nog werd Peter Jansen, bekend als de Vegan Streaker, vorig jaar nog als spreker op deze Vredesdienst – door het KRO/NCRV TV programma Brandpunt neergezet als ‘extremist’, terwijl hij als ludiek protest enkele onschuldige dieren bevrijdde uit de verschrikkelijke hel waarin zij zich bevonden: smerige draadgazen batterijkooien die zo doordrenkt waren van ontlasting en urine dat je door de ammoniak-ontwikkeling niet eens behoorlijk adem kunt halen in zo’n schuur. Dieren die in zo’n toestand verkeerden dat er na hun bevrijding zelfs een dierenarts aan te pas moest komen! En dat bij een omroep die zichzelf christelijk noemt … dan denk ik ‘waarom’? Een christelijke omroep die het onderwerp van konijnenleed in de bio-industrie in de weken voor kerst neerzet, zou toch moeten reflecteren naar waar zij als christelijke omroep vandaan komen … dan zou er namelijk een ander label gehangen worden aan het werk van Peter – en van ons allen die zich voor dieren inzetten – juist in deze tijd voor kerst!

Want met kerst wordt immers de geboorte van Christus gevierd. Jezus – die geboren was als zoon van een Esseense jodin, en dus vegetariër, was heel duidelijk over wat de weg was, en is die we zouden moeten volgen: Jezus heeft in de tijd dat hij op aarde was wanneer hij te zwaar beladen lastdieren zag, deze van hun last ontdaan en sprak ook de eigenaren van die dieren daar op aan. Ook nam hij het voor gekooide dieren op, zo luidt het in het Evangelie van de Heilige Twaalf: (41:1-6) “Toen Jezus op weg was naar Jericho, kwam Hij een man tegen met een kooi vogels die hij gevangen had. Jezus zag hoe deze vogels leden door het verlies van hun vrijheid en hoe zij bovendien door honger en dorst gekweld werden, en Hij zei tot de man: “Wat doe je met deze dieren?” De man antwoordde: “Ik verdien mijn brood met het verkopen van deze vogels, die ik gevangen heb.” Daarop antwoordde Jezus: “Hoe zou jij het vinden als een ander die sterker is dan jij, je zou vastbinden, of je vrouw of kinderen, en je in de gevangenis zou werpen, om je dan voor zijn eigen voordeel en levensonderhoud, te verkopen? Zijn dit niet je medeschepselen, alleen zwakker dan jij? Heeft dezelfde God die ook jou geschapen heeft, hen niet even lief als Hij jou lief heeft? Laat deze, je kleine broeders en zusters, in vrijheid gaan en zorg dat je deze dingen niet weer doet, maar voorzie in je levensonderhoud op een eerlijke manier.” De man verbaasde zich over die woorden en liet de vogels vrij. Toen de vogels hun vrijheid teruggekregen hadden, vlogen ze naar Jezus toe, zetten zich op Zijn schouders en begonnen voor Hem te zingen. De man luisterde verder naar Zijn leer, ging zijns weegs en leerde het vlechten van korven. Door zijn werk verdiende hij zijn brood, hij maakte zijn kooien en vallen kapot en werd leerling van Jezus.” Het lijkt mij daarom meer dan duidelijk wat het christelijke is om te doen in situaties zoals met de konijnen in nood die bij Brandpunt te zien waren. Jezus zou hen vrijlaten en hun gevangenhouders aanspreken op wat zij die schepselen aandoen. Een werkelijk christen zou dat pad volgen. De presentator van Brandpunt had het over ‘diefstal van eigendommen’, waarmee hij dus ook dierenbevrijder Jezus als dief neerzette. Er zijn talloze voorbeelden te noemen waarop wij dierenvrienden als gek, extremist, verregaand, of zelfs terrorist worden neergezet. Maar, ook al is het de christelijke omroepen niet duidelijk, laat ons duidelijk zijn dat wat wij doen, precies DAT is, wat Jezus zou doen …

Er zijn tegenwoordig veel fantastische nieuwe initiatieven voor dieren. Onze stichting Een DIER Een VRIEND heeft zich vorig jaar aangesloten bij een relatief nieuw maar zeer succesvol wereldwijd samenwerkingsverband: de Open Wing Alliance, opgezet door jonge veelbelovende mensen van de Amerikaanse Humane League, die zich wapenen met statistische feiten en mogelijkheden – onder meer via het internet en sociale media, om onze doelstellingen te bereiken. Belangrijkste kern van hun werk is de vraag: hoe kunnen we zo snel mogelijk, zo effectief mogelijk, zo veel mogelijk dieren helpen .. De doelstelling is alle dieren uit kooien te krijgen – zo snel mogelijk. De Open Wing alliantie heeft inmiddels de wereldwijd grootste fabrikanten en hotelketens zover gekregen alleen nog eieren te gebruiken van kooi-vrije kippen. Dat zijn vele miljoenen kippen – die niet meer in een kooi hoeven leven, een fantastische stap. Nog mooier wordt het als naar aanleiding van de campagne bedrijven geheel stoppen met het gebruik van eieren in producten, zoals de grootste cateraar van Amerika die onlangs is overgestapt op eivrije mayonaise voor al hun catering. Een super overwinning voor de kippen!
Ook namens Geoffrey, wens ik iedereen – en alle dieren een vredige kerst & vooral een diervriendelijk 2018!