Geoffrey Deckers, EDEV Een DIER Een VRIEND (2018)

We leven in een raar land: aan de ene kant worden mensen het steeds meer zat hoe er met dieren omgesprongen wordt. Dat zie je onder andere terug in steeds meer mensen die steeds minder dierlijke producten eten, en de continue grote meerderheden in opiniepeilingen die zeggen dat men niet wil dat dieren lijden of mishandeld worden.

Maar waar Nederland met Zweden ooit voorop liep voor wat betreft dierenwelzijn, zijn we nu een beetje het domste jongetje uit de klas geworden. De politiek komt tot weinig – er komt geen echte wetgeving waar dieren iets aan zouden kunnen hebben. Voordat zo’n wet of voorstel op tafel komt, zorgt de lobby van boeren, jagers en andere dierenbeulen er al voor dat het van tafel verdwijnt.

Als ik denk aan het onrecht dat dieren aangedaan wordt – en ik noem maar een paar voorbeelden, de Waterleiding damherten, gewoon afknallen omdat het er te veel zouden zijn. Hetzelfde overkomt de ganzen: afknallen omdat ze ergens zitten waar ze, door dierenbeulen, niet gewenst zijn – maar wiens wereld is het nu eigenlijk? Toch ook die van de dieren? En dan de Oostvaardersplassen, een nep natuurgebied met een hek eromheen waar geen dier uit kan, waar hoefdieren zijn geplaatst als grasmaaier – dit natuur noemen en vervolgens van de honger uitgemergelde dieren pas voeren als er bijna een volksopstand uitbreekt, is te gek voor woorden! Dieren horen niet massaal te creperen van de honger in een mislukt safaripark van rewilders en Staatsbosbeheer. De oplossing die gekozen wordt is niet anticonceptie en verplaatsing of één van de andere aangedragen plannen die wel werken. Nee: afknallen van 1800 herten, de makkelijke weg.

Voor het komende winterseizoen heeft de provincie Flevoland al aangekondigd dat ze paarden en koeien gaan bijvoeren indien nodig. De net zo hongerige herten moeten van dat voedsel weggejaagd worden – die mogen creperen. Wat voor walgelijke, wrede types zijn dit?

Het type dat aan de knoppen zit bij de Provincie Flevoland voor dit project is ene Harold Hofstra van notabene de ChristenUnie. Dezelfde partij als van minister van LNV Carola Schouten. Samen met CDA en de VVD zorgen ze ervoor dat boeren en dierenbeulen het nog nooit zo makkelijk hebben gehad, regels mogen massaal worden overtreden zonder gestraft te worden, wetten niet gevolgd. De oplossing van Schouten is dat ze het nog een keer gaat bespreken met de sector. De regering weet dat boeren en bedrijven die daar omheen zitten stelselmatig de wet en regelgeving overtreden, en de media heeft onlangs gepubliceerd dat de vleesindustrie de sector is waar het MEEST de wet wordt overtreden; maar daarentegen het MINST wordt vervolgd! Stel u en ik – en de rest van Nederland zou dit doen, dan komen wij er niet genadig vanaf. Maar hen wordt geen strobreed in de weg gelegd.

Nog sterker de vlees-, vis-, zuivel- en eierindustrie krijgt honderden miljoenen euro’s subsidie en steun van de regering èn de EU om hun weerzinwekkende bio-industrie in stand te houden en zelfs uit te breiden, ook in landen buiten in Europa. De RaboBank, ING en ABN-AmRo financieren het allemaal.

Dit systeem van uitbuiting zal en moet op de schop. Maar laten we niet wachten op de politiek, want die is in handen van de boeren. Het kan niet anders gezegd worden. Laten we niet wachten tot anderen wat gaan doen.

Vaak hoor je “veranderingen gaan langzaam”. Dat klopt – het gaat mij allemaal veel te langzaam en waarschijnlijk vindt u ook – net als ik – dat alles veel sneller mag. Dat we sneller naar de dag toe moeten dat dieren behandeld worden zoals zij behandeld dienen te worden. Met het respect dat ze als voelende wezens niet alleen verdienen, maar waar ze ook recht op hebben. Het is aan ons dierenvrienden om steeds te blijven trekken, sjorren, trappen, duwen maar natuurlijk ook om de zoveel tijd een welverdiende aai en schouderklopjes uit te delen aan mensen en bedrijven die het goed doen en ons helpen het ideaal dat we hebben voor de dieren te bereiken.

Voor producten van plantaardige en vegetarisch producten breken gouden tijden aan. Het bedrijf Vbites in Engeland van Heather Mills, zij is de ex-vrouw van Beatle Paul McCartney, is opgericht in 1993. Dat bedrijf verkoopt meer dan 100 producten in 24 landen. Vbites heeft afgelopen jaar een omzetstijging gehad van maar liefst 900%

En er zijn meer positieve dingen voor dieren aan de hand op dit moment:

  • zo wil zuivelbedrijf Nestlé binnenkort 30% van hun omzet gaan halen uit plantaardige (melk)producten, Nestlé is onder andere producent van Garden Gourmet – een grote speler in het zogenaamde ‘vleesvervangers schap’
  • zijn de vakken met vegetarische en vegan producten in de winkel afgelopen jaar weer groter geworden
  • zijn er nu zelfs in steeds meer supermarkten speciale 100% vegan 1 meter schappen van het bedrijf VeganXL. In de onlangs geopende supergrote Jumbo Foodmarkt in Groningen is maar liefst 10 meter winkelruimte 100% plantaardig
  • de firma Oatly – producent van op haver gebaseerde ‘zuivel’ producten heeft als slogan ‘Woow no Cow’ op bordjes hangen bij hun producten in de supermarkt en ze vielen op met hun confronterende reclames in het straatbeeld met onder andere de super kreet: Oatly net als melk maar dan gemaakt voor mensen
  • zuivelfabrikant Danone heeft Alpro en Provamel overgenomen, om ook in de plantaardige melk sector te stappen en dan HET grote nieuws van afgelopen week:
  • De vegetarische slager gaat overgenomen worden door Unilever. Dezelfde Unilever van vleesproducent Unox bekend van de vleesrookworsten, dezelfde Unilever die palmolie door dik en dun verdedigt en promoot, die Unilever ruikt natuurlijk winst en is bezig met een omslag, stiekem haalt Unilever de palmolie uit producten, komen ze ineens met vegetarische rookworsten en soep met vegetarische balletjes. Maar het was ook Becel – toen net niet meer van Unilever maar nu overgenomen door de firma Upfield – die met opvallend reclames en in de media en op straat iedereen vertelde dat planten de koeien van de toekomst zijn.

Al deze bedrijven doen dit natuurlijk niet uit idealisme, maar om geld te verdienen en de aandeelhouders blij te maken. Het zou natuurlijk fijner zijn als deze bedrijven ook zouden inzien dat ze decennia lang juist de veroorzakers zijn geweest van zoveel milieuschade, uitbuiting van de Derde Wereld en van zoveel dieren. Maar zo werkt het helaas niet.

Maar gelukkig valt er nu geld, en veel geld te verdienen aan plantaardig eten en diervriendelijk leven. De winstmarges zijn veel beter dan van vlees, vis, eieren en zuivel. En maar liefst 67% van de Nederlanders noemt zich flexitarier. Er zijn al veel stappen voor dieren gezet, het mag allemaal veel sneller gaan .. maar we gaan vooruit – en komen iedere dag een stapje dichterbij een meer rechtvaardige wereld voor dieren.

Bedankt voor uw aandacht.

Geoffrey Deckers
Een DIER Een VRIEND