Geoffrey Deckers, EDEV Een DIER Een VRIEND

“Niet wegkijken bij het leed van dieren dat op allerlei manieren bij ons binnenkomt op computer, smartphone of tablet valt niet mee. Wegkijken en net doen alsof ik het niet gezien heb, al die lijdende zielen, dieren in paniek, pure doodsangst en dan die onmensen die onschuldige dieren dit aandoen. Die tronies vol haat, lust of wreedheid, ik wil het eigenlijk niet meer zien. Maar tegenwoordig begint de dag met een stroom aan wereldwijd verzamelde gruwelijkheden in beeld, berichten en video’s. Social media blijkt een perfect doorgeefluik te zijn van gebeurtenissen die overal plaatsvinden. Het zijn zo vaak gruwelijkheden die ver weg plaats vinden, waar ik niets tegen kan doen – anders dan me leeg en verslagen erover te voelen. Soms ‘s nachts word ik wakker met beelden op mijn netvlies die niet meer weggaan – die arme stier in Spanje bijvoorbeeld met vuurballen op zijn hoorns, welke zieke kwade geest bedenkt zoiets? En mogelijk nog belangrijker – waarom grijpt de rest niet in en waarom krijgen deze figuren geen verplichte dwangverpleging? Waarom zijn wij dierenvrienden toch in de minderheid en heeft niet een ieder net als wij mededogen en gevoel voor onze medeschepselen?

Ik hoor het mensen vaak zeggen, “het wordt alleen maar erger met al dat dierenleed.” Maar is dat zo? Zou het eigenlijk niet zo zijn dat de moderne communicatie ons gewoon in staat stelt heel snel informatie te verspreiden, en dat er dus ook veel meer informatie beschikbaar is voor een ieder? Ofwel het leed van de dieren komt nu eindelijk eens naar buiten!

Maar helaas is positief nieuws voor media – geen nieuws. Mij staat nog bij dat we met Een DIER Een VRIEND een actie gingen doen bij het BPRC – het grootste apenvivisectiecentrum in Rijswijk, vlakbij Den Haag. Daar zitten nog steeds 1500 apen gevangen voor wrede vivisectie experimenten. Het BPRC is het grootse apencentrum van Europa en één van de grootste drie ter wereld. Lijkt me nieuws genoeg dat wij als belastingbetalers dit openhouden met subsidies en dat ze bij het BPRC niet met één succesverhaal op de proppen kunnen komen; ondanks dat ze al meer dan 30 jaar dieren martelen en doodmaken. Maar nee dat vond het TV Nieuws geen nieuws – ‘Gaat er geweld plaatsvinden bij die actie? Anders is het voor ons echt geen nieuws’ .. Positief of goed nieuws is voor de media geen nieuws.

Het is ook geen nieuws voor de media dat moedige dierenvrienden wereldwijd dagelijks bezig zijn op te komen voor dieren. Voor ons in Nederland kan het al bedreigend en gevaarlijk zijn om oog in oog te staan met dierenbeulen of simpelweg op te komen voor dieren. Maar hoe veel meer risico lopen bijvoorbeeld Chinese dierenvrienden die met honderden tegelijk op de snelweg staan om vrachtwagens met honden en katten – bestemd voor de kookpot – tegen te houden; collega’s van mij die in Indonesië strijden voor wilde dieren die overal te koop worden aangeboden als speelgoedjes – het risico dat al deze mensen lopen om voor dieren in nood op te komen is niet alleen bewonderenswaardig maar geeft mij en ook anderen inspiratie.

Inspiratie om op te komen tegen onrecht, tegen wreedheid, tegen domheid maar vooral ook inspiratie en energie op te komen voor compassie, voor rechtvaardigheid .. voor de dieren – onze medeschepselen die toch zoveel beter verdienen dan deze hel waaraan ze nu blootgesteld worden.

Onze Moeder Aarde draaide miljoenen jaren rustig haar rondjes. Maar onze aarde – een planeet die wij delen met miljarden dieren, bomen en planten – onze aarde kraakt in alle voegen. Het mensdom heeft in krap 100 jaar door met name ook de steeds hebberiger wordende consumptie van vlees, eieren, schaaldieren en vissen de aarde aan de rand van de afgrond gebracht. Het begint langzaam – veel te langzaam – door te dringen. We kunnen zo niet verder …

Laatst zei een winkelmeisje me ‘wat u zoekt staat daar in de hipster vegan hoek.’ Ik stond paf. Nooit gedacht ik iemand die twee woorden bij elkaar zou horen noemen in één zin. Opkomen voor de dieren is echt niet zo moeilijk en het ligt in het bereik van iedereen. Het is zelfs hip aan het worden – dierenrechten beginnen in het klein — in de winkel — in de keuken en op ieders eigen bord. We kunnen zelf kiezen wat we wel en wat we niet eten. Plantaardig eten, dus eten en lifestyle zonder dat dieren daarvoor geleden hebben is de toekomst.

Wegkijken is geen optie, de tijd om voor dieren op te komen is nu. Een ieder van ons kan op kleine of grote schaal zelf iets doen tegen onrecht – wat doen voor de aarde – voor de dieren – voor compassie. Velen hier aanwezig zetten zich al in voor dieren, en op vele verschillende manieren … vooraan vindt u een tafeltje met informatiematerialen van de 18 deelnemende organisaties – en ook vindt u daar een tafel met producten waar u kunt zien wat er zoal te koop is tegenwoordig. Loop daar gerust eens langs na deze vredesdienst.

Ik wens ons allen veel kracht en wijsheid toe voor wat we het komend jaar voor de dieren gaan doen en mogen betekenen. Dank u wel.“