Livia, 11 jaar

Lieve mensen, ik ben blij dat ik hier voor de dieren mag spreken.

Ik hou van dieren en daarom eet ik ze niet en wil niet dat mensen dieren onnodig leed aandoen.

Ik ben hier omdat dieren niet voor zichzelf kunnen opkomen. Het maakt me verdrietig dat mensen de dieren zoveel pijn aandoen terwijl de dieren ons juist vertrouwen geven willen en onze vrienden willen zijn.

Laatst reden we over de snelweg en toen zag ik een vrachtwagen vol kalfjes, ze waren op weg naar het slachthuis en hadden neusjes met bloed door het remmen. Dat was zo erg. Ze keken ons aan en het leek of ze vroegen “wat hebben we jullie aangedaan”. Het maakte me heel verdrietig omdat ik niets meer voor ze kon doen … ze waren zo lief en ik kon er gewoon niet aan denken wat er met deze kalfjes zou gaan gebeuren.

Om de dieren te helpen, heb ik een boekje geschreven toen ik 7 jaar was. Ik heb daarin geschreven:

Over kalfjes die van de moeder gescheiden worden, ze huilen en loeien uren lang naar elkaar en hebben heel veel stress alleen maar omdat de mensen melk willen drinken en vlees willen eten. Melk is toch voor de kalfjes.

Over bontjassen en bontkragen die zoveel mensen dragen, al die zielige diertjes die zoveel pijn hebben geleden voor zo´n lelijke jas

Over de zeeën die leeg worden gevist.

Over de zielige proefdieren in de labs

Over de bossen die worden omgezaagd en de dieren dan nergens meer kunnen wonen

Over circussen waarin dieren allerlei stomme kunstjes moeten doen

Over mensen die onschuldige dieren eten terwijl je makkelijk zonder kan, het is beter voor het milieu, voor de dieren en voor je zelf, want het is veel gezonder zonder vlees en zuivel

Dieren zijn onschuldig en zwakkeren hoor je te beschermen en niet wreed te behandelen en al helemaal niet op te eten, dat zegt mijn gevoel. Je vrienden eet je toch niet op?

Waarom vinden mensen het toch normaal om een varkentje te eten en hun hondje te knuffelen. Een varkentje is toch ook lief, mooi en slim …

Het is voor mij dus onbegrijpelijk dat ik al heel lang veganist ben en dat andere mensen dat niet kunnen.

Het is bijna Kerst en ik zou graag als Kerstkado willen dat mensen lief zijn voor alle dieren en dat alle dieren geknuffeld worden. DAT idee maakt me heel blij en gelukkig.

Dat zou een hele mooie Kerst zijn. Een Kerst voor alle dieren.

Ik hoop dat er een dag komt dat mensen en dieren in vrede zullen leven!

Dank U voor uw aandacht.