Tess, 10 jaar (2018)

Hoi Ik ben Tess, ik ben 10 jaar en veganist. Ik zet me graag in voor de dieren omdat ik vind dat er geen verschil zit tussen mens en dier. Ze hebben beide gevoel en emoties.

Ik ben naar de vredesdienst gekomen omdat ik iedereen een fijne kerst wil wensen zonder dierenleed. Wat is nou het verschil tussen je lieve huiskat en een varkentje??

Waarom knuffel je het ene dier en eet je de andere op? En waarom heeft een kalfje geen recht op de melk van zijn moeder en wij wel?

Ik wil graag dat mensen proeven hoe lekker plantaardige melk is.
Veel mensen zeggen tegen mij dat een koe altijd melk geeft, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Een vrouw geeft toch ook niet altijd melk? Alle baby’s willen toch bij hun moeder zijn. Ik word heel verdrietig wanneer ik een kalfje zonder moeder zie.

Ook zijn er in de wereld heel veel mensen met een bontkraag. Veel mensen weten dan ook niet dat er per jaar miljoenen nertsen dood worden gemaakt, alleen maar omdat zij ’s winters zo nodig een BONTKRAAG op willen, en dan vinden ze dat ook nog eens MOOI, maar ik vind dat het er meer uitziet als een dood dier in je nek, wat het eigenlijk ook is.

Ik heb wel eens een spreekbeurt gehouden over het veganisme maar jammer genoeg heeft dat volgens mij niet veel invloed gehad, want ik ben nog steeds de enige in de school die plantaardig eet. Dat vind ik heel erg jammer. Veel mensen vinden dat kerst draait om bij elkaar zijn en GEZELLIGHEID maar voor de kerstkalkoenen en konijnen in het slachthuis is Kerst helemaal niet zo leuk.

Mijn kerstboodschap is dat ik met Kerst niet wil dat mensen kalkoenen, konijnen eenden of wat voor dier ook eten bij hun kerstdiner. En dat ik graag een wereld wil zonder dierenleed.

Iedereen heeft recht op een fijne Kerst. Ook de dieren!!!